image_pdfimage_print

A tápláltsági állapot vizsgálómódszerei

A tápláltsági állapot vizsgálatához a felnőttek és a gyermekek esetében más módszerek és mutatók használhatóak.

A. Felnőttkorban

1.BMI vagy testtömeg index (body mass index) = testtömeg (kilogrammban mérve) elosztva a testmagasság négyzetével (méterben mérve) = kg/m2
A felnőttkori alultápláltság, túlsúly és elhízás nemzetközi osztályozása a BMI alapján. (WHO, 1997.)

18,49 alatt alultáplált
18,5 – 24,99 normális testsúly
25 – 29,99 túlsúlyos
30 – 34,99 I. fokú elhízás
35 – 39,99 II. fokú elhízás
40 felett III. fokú (súlyos) elhízás

BMI táblázat ide kattintva megtekinthető, letölthető.

2.Derékkörfogat (vagy haskörfogatnak is nevezik)
A derékkörfogat mérése abban az esetben hasznos, ha a BMI alapján a normál vagy túlsúlyos tartományba esik a kapott érték, mivel betegséget (keringési, anyagcsere) vagy arra való hajlamot jelezhet a derékkörfogatban mért nagyobb érték. Az alsó bordaív és a felső-mellső csípőtövis távolsága közepén, tehát nem a köldök magasságában mérjük, hanem kb. 2-3 cm-rel a köldök fölött.
Az elhízással kapcsolatos betegségeknek fokozott a kockázata, ha a mért érték nagyobb, mint
férfiak: > 102 cm
nők: > 88 cm

B. Gyermekkorban

Percentilis táblák vagy görbék
BMI határértékek

Percentilis görbék, táblázatok: A testsúly szempontjából reprezentatív populáció nagyszámú egyedének egyéni mérési adatai alapján készülnek. A percentilis ábrákon feltüntetett értékek megmutatják, hogy az adott életkorú csecsemők vagy gyermekek hány százalékának kisebb, illetve hány százalékának nagyobb a mérete a vizsgált csecsemő vagy gyermek értékétől. További információk olvashatóak és a születéstől 2 és 7 éves korig percentilis táblázatok, valamint a testtömeg-index (BMI) referencia-percentilisei 6–18 éves korig táblázatok ide kattintva letölthetők.

Testzsír-százalék (felnőtt, gyermek)

1.Caliper mérőeszközzel: triceps bőrredő (mm) biceps bőrredő (mm) subscapularis bőrredő (mm) suprailiacalis bőrredő (mm)
2.Elektromos ellenállás alapján mérő műszerek, mérlegek, fontos, hogy ugyanolyan típusú testösszetétel mérő műszeren mért értékeket hasonlítsunk össze.

Forrás:
Országos Longitudinális Gyermeknövekedés-vizsgálat referenciaértékei alapján; Joubert K., Darvay S., Ágfalvi R., KSH Népességtudományi Kutatóintézet
https://semmelweis.hu/nepegeszsegtan/files/2017/04/1617_II_AOKgy_09_Taplalkozas_2.pdf
https://demografia.hu/hu/letoltes/kutatasok/Gyermeknovekedes-vizsgalatok-teljes-anyag.pdf