image_pdfimage_print

Szmog, az ember és időjárás okozta levegőszennyezettség

Szmog vagy füstköd, nagyvárosokban kialakuló jellegzetes levegőszennyeződési jelenség. Oka a légszennyező anyagok időjárási tényező (hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség) miatti felhalmozódása. A szó eredete az angol smoke és fog (füst és köd) szavak.
A szmognak két típusa van: a Londoni (redukáló) típus és a Los Angeles-i (oxidáló) típus

Los Angeles-i típus Londoni típus
Levegő hőmérséklete +25-35 °C -3-+5 °C
Relatív páratartalom 70% alatt 80% felett
Szélsebesség 2 m/s alatt (szélcsend) 2 m/s alatt (szélcsend)
Előfordulási időszak július-október november-január
Legfontosabb komponensei O3, NOx csoport, szénhidrogének, CO SO2, korom, CO
Maximális koncentráció délben reggel és este
Elsődleges káros hatás Kötőhártya irritáció Légzőszervi irritáció

Forrás: SE Közegészségtani Intézet
A szmog egészségi állapotra gyakorolt hatásai:
szemkönnyezés, kötőhártya gyulladás, orrfolyás, torokkaparás, köhögés, légzési nehézségek, krónikus légúti betegségek (COPD, asztma) és kardiovaszkuláris betegségek (magas-vérnyomás, szívelégtelenség) tüneteinek súlyosbodása, fejfájás, a levegő szennyezettségének tudata okozta stressz.
Fokozottan érintett személyek: kisgyermekek, várandós kismamák, idősebbek, krónikus betegek
Mi a teendő?
Abban az esetben, amikor az értékek átlépték az egészségügyi határértéket a jogszabályi előírás szerint az egyes fokozatoknak megfelelően a teendőkről, az egyes települések Levegőhigiénés Indexéről (LHI) aktuális esetben a www.antsz.hu oldalán, általánosságban ide kattintva a Levegőminőség lakossági tájékoztatóban olvashatunk részletesen:
A légszennyzettségi adatok alapján különböztetik meg a szmogriadó fokozatait:
Kifogásolt (egészségügyi határértéket meghaladó): az érzékeny és beteg embereknek szüksége lehet az egyéni védekezésre és lehetőleg kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást.
Egészségtelen (tájékoztatási küszöb feletti): Az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet. A gyermekeket óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől
Veszélyes minősítés (átlépte a riasztási küszöböt): Az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban.

További tanácsok:
Kerüljük a forgalmas utakat (a forgalmas utak melletti mellékutakon már néhány tíz méterrel odébb jelentősen alacsonyabb lehet a légszennyezettség).
Szellőztetés rövid ideig a hajnali és a késő esti órákban (ebben az időszakban a forgalom csökkenésével és a szennyezettség leülepedéssel csökken a koncentráció).
A szem kötőhártyájának védelmére használjunk megfelelő szemcseppet a tisztuláshoz.
A nagyobb méretű szállópor okozta légszennyezettség kiszűrésére:
1.fizikai védelem: porszűrő maszk (a megemelkedett mennyiségű szállópor kiszűrésére alkalmas maszk használata javasolt a szabad levegőn tartós, megerőltető tevékenységet folytatók számára legyen az munka vagy sportolás),
2.a szervezet szűrőfunkciójának (felső légutak csillószőrös hámsejtjei biztosítanak védelmet) megtámogatásához a rendszeres orrfújás, a nyálkahártya ápolása megfelelő orrcsepp (ajánlott Foreveres First) használatával, C-vitamin és Calcium fogyasztása.
A tüdő-léghólyagocskákig is eljutó kisebb méretű szennyező anyagok, illetve a megemelkedett káros hatású gázok hatásainak csökkentéséhez a szervezet megemelt ásványi anyag és vitamin pótlása javasolt: Fields of Greens, Nature Min, Kids, Aloe Vera tartalmú zöldséglé.
A légzőrendszer regenerálódáshoz tegyünk a hegyekben, tiszta levegőjű területeken kirándulást.
Használjunk környezetbarát, a levegőt minél kisebb mértékben szennyező közlekedési eszközt.

Megelőzés: az önkormányzatoknak szmogriadótervet kell készíteni a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény alapján:
– a füstködriadó terv végrehajtása során a légszennyezést okozó, szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőinek más energiahordozó, üzemmód használatára kötelezése, az üzemeltető tevékenységének, valamint a közúti közlekedési eszközök üzemeltetésének időleges korlátozása vagy felfüggesztése;
– a külön jogszabályban meghatározott szmoghelyzet (füstködállapot) bekövetkezése esetén az érintett lakosság tájékoztatása a meglévő és várható túllépés helyéről, mértékéről és időtartamáról, a lehetséges egészségügyi hatásokról és a javasolt teendőkről, valamint a jövőbeli túllépés megelőzése érdekében szükséges feladatokról.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormány rendelet alapján Magyarország területén az országos légszennyezettség értékelése érdekében a levegőterheltségi szintet és a légszennyezettségi határértékek betartását az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) vizsgálja.
A légszennyezettségi adatokat nemcsak szmog idején tudhatjuk meg a rendelet alapján működő mérőállomások méréseiből. Az OLM weboldalán bármikor megnézhetjük a hozzánk legközelebb lévő mérőállomás légszennyezettségi adatait: www.levegominoseg.hu