III/27.Táplálkozási alapfogalmak. Tápanyagszükséglet, tápanyagszükségleti normák. A tápláltsági állapot vizsgálata és értékelése. Az egészséges táplálkozás alapelvei
Táplálkozási alapfogalmak: tápanyag, tápanyagszükséglet, tápanyagszükségleti norma, energiaszükséglet, alapanyagcsere – napi össz E-szükséglet (WHO javaslat), befolyásoló tényezői, tápanyag, esszenciális tápanyagok.
Tápanyagszükséglet – tápanyagok szerepe, glikémiás index
Tápanyagszükségleti normák.
A tápláltsági állapot vizsgálata és értékelése.
Felnőtt/gyerek. Mutatók: BMI, derék-, csípőkorfogat WHR, mérés technikája
Tápláltsági állapot mérése: testzsír-százalék, percentilis görbék, táblázatok, táplálkozási kérdőívek: 24 órás visszaemlékezés, 3 napos napló, él.szer fogyasztási gyakorisági kérdőív (FFQ), mennyiséggel kiegészített változata (SQFFQ)
Az egészséges táplálkozás alapelvei – EFSAés WHO ajánlás az egészséges táplálkozáshoz, táplálkozási piramis, „okostányér”, hazai táplálkozáspolitika: programok, jogszabályok
Összeállította: Dr. Fehér Ágnes