image_pdfimage_print

Terhelésélettani vizsgálat  (Spiroergometria)

A terhelésélettani vizsgálat során azt vizsgálják, hogy a szervezet hogyan működik fizikai terhelés közben. A szívműködés, a keringés állapota, a légzésfunkciók, a vérnyomás és egyéb értékek mérésével azt vizsgálják, hogy az egyes szervek hogyan tudnak alkalmazkodni a mozgásra, sportolásra, fizikai terhelésre.

A szív- keringési-légzési rendszer alkalmazkodásának vizsgálata terhelés alatt történik. A fizikai terhelés általában kerékpározás vagy futás, de ma már léteznek mobil mérést is lehetővé tevő berendezések, így bármilyen mozgás közbeni terhelés vizsgálható. Ezzel lehetővé válik, hogy személyre szabott mozgásprogramot alakítson ki bárki, egészségi állapotának megfelelően. Leggyakrabban annak a pulzustartománynak a meghatározására használják, ahol optimálisan terhelheti magát az ember, a szervezet károsodása nélkül.

A vizsgálat során fokozatos terhelés mellett történik az egyes szervek monitorozása:
– EKG-val (szív működése),
– vérnyomás mérés (keringés működése),
– légzés maszkon keresztül (légzés és tüdő működése)
– speciális mérések: tejsav, verejtékezés, bőrhőmérséklet stb.

A terhelésélettani vizsgálatot használják szűrővizsgálatra a kezdő szabadidő sportolóknál, rendszeres mozgást végzőknél edzésterv összeállításra, versenyzőknél teljesítményértékelésre és betegségen átesetteknél is (speciális terheléssel) az egészségi állapot, terhelhetőség megállapításához.