image_pdfimage_print

Műanyagok jelölése

A műanyagok vegyipari módszerekkel előállított, óriás molekulájú szerves anyagok. Sokféle összetételűek lehetnek, melyek külsőleg nem megkülönböztethetőek, ezért egyedi azonosításukra jelöléseket alkalmaznak. A jelölések elsősorban az újrahasznosítást segítik.

Az önmagába visszatérő (háromszög vagy kör alakú) nyíl azt jelenti, hogy a felhasznált műanyag újrahasznosítható.

A háromszögbe írt számok a műanyagok típusát jelölik:

1 = PET (polietilén-tereftalát)

2 = PE-HD (HDPE) nagysűrűségű polietilén

3 = PVC (polivinil-klorid)

4 = PE-LD (LDPE) kis sűrűségű polietilén

5 = PP (polipropilén)

6 = PS (polisztirol)

7 = egyéb vagy kevert műanyag (PBT, PC stb.)

Az EU-s és a magyar szabályozások védik egészségünket, a gyártás során fel kell tüntetni, ha különös aggodalomra okot adó anyagot tartalmaz a termék. Így, ha a műanyag termékeket a felhasználásuknak megfelelően használjuk, akkor nem kell aggódnunk. Használjunk minél kevesebb műanyagot és ha lehet ne melegítsünk ételt pl. fagylaltos dobozban. Műanyag edényben csak akkor melegítsünk ételt, ha az azzal a céllal készült, és ezt rá is írják! Keressük a CE jelzést a műanyag játékokon, és a ftalát free, BPA mentes jelzést a műanyagkulacsokon. Meleg italt csak abban tároljuk, ami arra alkalmas műanyagból készült.

Forrás:
https://www.feol.hu/hirek/mit-jelentenek-a-rejtelyes-szamok-a-muanyag-dobozokon-a-fehervari-vegyesz-anyuka-elarulja-s-azt-is-miben-melegithetunk-etelt-1789452/http://www.humusz.hu/kukabuvar/archivum/1996/osz/muanyagok-jelolese
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Elelmiszer_kemia/ch12s04.html