1

Lúgosítás helyett sav-bázis egyensúly

„Lúgosítás” helyett sav-bázis mérleg

A szervezetünk egyszerű elemekből, de igen összetetten működik. A köztudatban szereplő lúgosítás fogalmát orvosi tanulmányaim alapján értelmezni nem tudom és tapasztalataimba sem illeszthető be. A MDOSZ Táplálkozási Akadémia Amit a „csodálatos pH”-ról tudni érdemes A „lúgosítás” lehetséges előnyei és veszélye hírlevelét ide kattintva lehet elolvasni.

Az alábbi sorok a szervezet sav-bázis egyensúlyáról, azon élettani folyamatokról szólnak, melyek a szervezet homeosztázisát biztosítják.

A szervezet működése során folyamatosan keletkeznek savak és bázisok. Savaknak azokat az anyagokat nevezzük, melyek képesek hidrogénionokat leadni. A bázisok pedig képesek hidrogénionokat megkötni. A hidrogénionok erőteljesen képesek reakcióba lépni más anyagokkal, ezért a szervezetben nagyon fontos, hogy mennyiségük szűk határok között, jól szabályozott legyen. Egyaránt kóros, ha alacsonyabb vagy ha magasabb a hidrogénionok koncentrációja. A vérplazma pH értékének normális, fiziológiás tartománya 7,35 és 7,45 között van. A vér az a „szervünk” mely, mint egy logisztikai központ hol információt, hol tápanyagot, hol salakanyagot szállít és igyekszik összehangolni a különböző szervek működését.

A sav-bázis egyensúly fenntartása érdekében gyorsan reagáló szervünk a tüdő, mely a folyamatok során keletkező CO2-ot (szén-dioxidot) percek alatt tudja a légzéssel eltávolítani. Másik fontos szervünk a folyamatban a vese, amelynek azonban már több óra, akár egy nap is kell, hogy baj esetén ellássa feladatát. A vese a légzéssel nem eltávolítható savakból, illetve a felesleges bázisokból származó anyagok eltávolításában játszik szerepet a sav-bázis egyensúly fenntartása során. Vegetáriánus étkezés során arányaiban kevesebb légzéssel eltávolítható sav keletkezik, így a vese „munkája” nagyobb, ezért ilyenkor a vizelet pH értéke változhat.

Tehát, ha szervezetünket szeretnénk megtámogatni a sav-bázis egyensúly fenntartásában táplálkozzunk változatosan és vigyázzunk e két fontos szervünk, a tüdő és a vese egészségére.
Szervezetünk megtámogatásához az alábbi életmódi tényezőkkel járulhatunk hozzá legkönnyebben:

Táplálkozással kapcsolatos információk ide kattintva olvashatóak.
Stresszkezeléssel kapcsolatos információk ide kattintva olvashatóak.
Légzés kapcsolatos információk ide kattintva olvashatóak.
Folyadékfogyasztás kapcsolatos információk ide kattintva olvashatóak.
Ajánlott Forever termékeket ide kattintva tudja megtekinteni, megvásárolni.

Forrás:
William F. Ganong: Az orvosi élettan alapjai Egyetemi tankönyv Medicina Kiadó
Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve (https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Elettan/ch06s04.html)




MDOSZ

MDOSZ = Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 1991-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy feladatként felvállalja a

„Betegségmegelőzés, a lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása, az egészséges, illetve aktuális állapotnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján.

A különböző táplálkozással összefüggő betegségek terápiás vonatkozásainak széles körű megismertetése, kutatása, elfogadtatása és bevezetése.

Elsőrendű cél, hogy a magyar lakosság egészségi állapota a többi társszervezetek összefogásával javuló tendenciát mutasson.

A dietetikusi munka szakmai színvonalának emelése, kutatások, képzések, elsősorban továbbképzések, konferenciák szervezése és támogatása.”

Honlapjuk további információkkal a lakosság és a szakemberek számára itt található: https://mdosz.hu/

A Táplálkozási Akadémia Hírlevelei ide kattintva olvashatóak, letölthetők.